Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

10 + 1 συμβουλές για καλύτερη αρχιτεκτονική

Δεν θα πρέπει...



1. Να χτίζεις εξοχικό στο Κρυεκούκι, στο Ζούμπερι, στο Ξυλόκαστρο, στο Αλεποχώρι, στην Κινέτα... και να δίνεις οδηγίες στον αρχιτέκτονα να το κάνει φτυστό σαλέ του Γκστάαντ με σκεπή επικλινή για να φεύγει το χιόνι, «όσο και αν κοστίσει»

2. Να τσιγκουνεύεσαι μια καλή μόνωση, ένα καλό και ποιοτικό κούφωμα με χρώμα, αλλά ταυτόχρονα να πληρώνεις το πλακάκι με τα φύλλα χρυσού ή τη λεκάνη που σχεδίασε ο Philippe Starck ή ακόμα χειρότερα την τηλεόραση 50 ιντσών.

3. Να διαλέγεις σχέδιο κατοικίας από περιοδικά, προσπαθώντας να μετατρέψεις την εικονιζόμενη βίλα των 500 τμ στην δική σου οικιστική ανάγκη των 100 με 120 τμ και μετά να κατηγορείς των Αρχιτέκτονα πως δεν το σχεδιάζει καλά.

4. Να παρουσιάζεις στον αρχιτέκτονα δικό σου, παιδικό σχέδιο, αντιγραφή από περιοδικό, σχεδιασμένο σε σχολικό τετράδιο, ως τη μόνη αποδεκτή λύση, χωρίς φυσικά να εξετάσεις τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής.

5. Να ακούς και να ασπάζεσαι τις γνώμες όλων των "άσχετων", παρά μόνο εκείνη του επαγγελματία που εμπιστεύεσαι. 

6. Να «θυμάσαι» πως θα ήθελες κάποιες αλλαγές, σε οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί  βάσει εγκεκριμένων από εσένα σχεδίων. Να είσαι σίγουρος γι αυτό που πας να κάνεις.

7. Να εμφανίζονται ξαφνικά σχέδια από άλλο επαγγελματία για την "ομορφιά" του κτηρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, οι νόμοι και οι κανόνες και χωρίς φυσικά να χωρίς να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη. 

8. Να έχεις σκοπό να κατασκευάσεις ένα κτήριο πολλών χιλιάδων ευρώ αλλά να τσιγκουνεύεσαι τα ελάχιστα για την πληρωμή των δεδουλευμένων.

9. Να θέλεις να σου σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας ένα Μυκονόσπιτο στην Κηφισιά, στο Μαρούσι, στο Μπραχάμι, στη Βαρυμπόμπη. Να θυμάσαι πως όλα δεν ταιριάζουν παντού.

10. Να πιστεύεις πως ο αρχιτέκτονας είναι απλά ο courier της άδειας.

και 

11. (ως bonus) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να εμπιστεύεσαι τον αρχιτέκτονα που έχεις επιλέξει. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει για την επιστήμη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου