Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σαν Σήμερα: Τσικνοπέμπτη και έκδοση πολεοδομικής άδειας



Σε μια μικρή πολεοδομία του λεκανοπεδίου, πριν από μια δεκαετία περίπου, πάσχιζε ο αρχιτέκτονας να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.


Μετά από πολύ κόπο, εξηγήσεις και επεξηγήσεις, διαβουλεύσεις και συζητήσεις, φτάνει στο σημείο όπου έχουν εγκριθεί όλες οι μελέτες που απαιτούνται και λείπει ΜΟΝΟ η τελική υπογραφή του αρμόδιου Δημόσιου λειτουργού για να του δώσει το πράσινο φως, το πολυπόθητο σφραγισμένο με την ανάγλυφη στρογγυλή σφραγίδα αδειόχαρτο. 

Προσπαθεί ο αρχιτέκτονας να συνεννοηθεί με τον υπάλληλο ώστε να κλειστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα συνάντησης, για την χρυσή υπογραφή. Τρεις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που δίνει ο νόμος για την έκδοση οικοδομικής άδειας (9 μήνες) επισκέπτεται την αρμόδια πολεοδομία και συναντά τον αρμόδιο υπάλληλο μεταξύ τσιγάρου και καφέ. 

Ήταν ημέρα Τετάρτη και μάλιστα πρωί. 

- Καλημέρα
- Καλώς τον. Τι θα ήθελες, αν και ήρθες πολύ νωρίς. Ούτε καφέ δεν έχω πιει ακόμα
Κοίταξε ο «πελάτης- αρχιτέκτονας» στιγμιαία, απορημένα και αμήχανα το ρολόι του. Η ώρα ήταν μόνο 09:30. Για κάποιους ήταν ήδη αργά. Για κάποιους άλλους αξημέρωτα. 
- Ε!! Δεν θέλω κάτι σημαντικό που θα σε καθυστερήσει. Είπα να έρθω πρωί για να κλείσω ραντεβού για την τελική υπογραφή της γνωστής υπόθεσης. Να περάσω αύριο το πρωί να δεις όλα τα έγγραφα και όλο το φάκελο,για πολλοστή φορά, για να υπογραφεί το αδειόχαρτο;
- Ε!! όχι και αύριο! Αύριο δεν γίνεται.
- Μα δεν θα καθυστερήσουμε. Όλα τα έχεις δει και τα έχεις ελέγξει πολλές φορές.
- Αύριο ειδικά είναι αδύνατον. Αύριο είναι Πέμπτη.
- Και λοιπόν τι σημαίνει αυτό;
Τι θα πέρναγε από το μυαλό κάθε ανθρώπου εκείνη τη στιγμή;

Α. Αύριο είναι η ονομαστική εορτή του υπαλλήλου και όπως και στο στρατό "δικαιούται" και παίρνει άδεια.

Β. Είναι κάποια επίσημη αργία που του διαφεύγει.

Γ. Πρόκειται για θέμα υγείας και ότι ο Δημόσιος λειτουργός έχει κλείσει ραντεβού σε γιατρούς για εξετάσεις.

ΕΚΠΛΗΞΗ 
τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυε. 

Η απάντηση ήταν αποστομωτική.

- Αύριο είναι Τσικνοπέμπτη και θα ψήσουμε, θα πιούμε κανένα ποτηράκι, θα το γλεντήσουμε με τους συναδέλφους. Εάν θες να περάσεις για κανένα μεζεδάκι ή κανένα ποτηράκι κρασί, πολύ ευχαρίστως. Για άδεια όμως….Δεν έρχεσαι καλύτερα την Παρασκευή για να είμαστε ποιο άνετα;

----------------------------------
Σημειώσεις:
----------------------------------
1. Το περιστατικό είναι πραγματικό.
2. Δεν έγινε γνωστό εάν το "γλέντι" πραγματοποιήθηκε.
3. Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο.




2 σχόλια:

  1. Καπανδρίτι? γιατί τέτοιες ατάκες ήταν πολύ συχνές εκεί. Απλώς παραθέτω: 1. "εμενα τώρα που με βλέπεις δεν είμαι εδώ (ημέρα ραντεβού που κανόνισε ο ίδιος καθώς πριν 3 μέρες είχε πάει 12 και είχε κουραστεί) & 2. "την Παναγιά την πατάς? εμένα γιατί με πατάς?" ήθελα υπογραφή ότι δεν χρειάζεται στατικός έλεγχος καθώς ήταν άδεια κατεδάφισης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι συνάδελφε δεν είναι η πολεοδομία στο Καπανδρίτι. Πάντως, όπως φαίνεται, όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία τρέλας (τότε), ή για γέλια (σήμερα). και έρχονται νέες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή