Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέος νόμος αυθαιρέτων. Δεν αντέχεται αυτό το γαϊτανάκι

Δεν έσκασε "σαν βόμβα" η είδηση πως το Υ.ΠΕ.Κ.Α σχεδιάζει να φτιάξει νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Έγινε πια συνήθεια η κάθε νέα κυβέρνηση να θέλει να αφήσει το στίγμα της, να προβεί σε "βελτιώσεις" υφιστάμενων καταστάσεων και νόμων, να δικαιολογήσει προηγούμενες δυσφορίες ή αντιρρήσεις της, να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

Όμως, καταντάει κοροϊδία προς τους πολίτες, προς όλους όσους σκέφτονται να "τακτοποιήσουν" το ακίνητό τους, προς τους μηχανικούς που βρίσκονται για ακόμα μια φορά μπροστά στην αποκρυπτογράφηση αοριστολογιών, μπροστά στη "διύλιση του κώνωπα". 
Η πολιτεία επιθυμεί την "νομιμότητα" των κτιρίων και την εφαρμογή μιας "κόκκινης" γραμμής στη δόμηση. Εμμέσως επιθυμεί την είσπραξη χρημάτων για την τροφοδότηση του οικονομικού ελλείμματος.

Όμως, η προαναγγελία δημιουργίας και εφαρμογής νέου νόμου δίνει την ελπίδα της οικονομικής ελάφρυνσης και περνάει το μήνυμα προς τους "πελάτες" - πολίτες της αναμονής. Άρα παύση εργασιών, στάση πληρωμών. Με αυτές τις τάσεις ούτε τα αυθαίρετα κτίρια τακτοποιούνται, ούτε οι δουλειές των μηχανικών αναπτύσσονται, ούτε το κράτος εισπράττει. Δεν υποστηρίζω πως η κύρια εργασία, η κύρια απασχόληση των μηχανικών καλώς είναι η τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων και χρήσεων. 

Ακριβώς το αντίθετο υποστηρίζω.  
Υποστηρίζω πως μέσα από τις συνεχιζόμενες νομοθετικές αλλαγές, από τις συνεχιζόμενες μεταβολές, συμπληρώσεις ή αναιρέσεις των σχετικών νόμων πλήττεται άμεσα το επάγγελμα του μηχανικού. 
Καταναλώνεται παραγωγικός χρόνος και φαιά ουσία στην κατανόηση των ακαταλαβίστικων νομικών κειμένων, που στην σύνταξή τους και στην ουσία τους δεν εμπλέκονται ενεργοί μηχανικοί που να γνωρίζουν πρακτικές και μεθόδους της καθημερινότητας. 
Απομακρύνεται ο μηχανικός από την πραγματική ουσία του επαγγέλματος, από τη δημιουργία, από τον σχεδιασμό, από το πλάσιμο του χώρου. 
Χάνεται μέσα στις σελίδες και στις παραπομπές σε παλαιότερους νόμους, εξηγήσεις και εγκυκλίους.
Γίνεται Sherlock Holmes προσπαθώντας να καταλάβει το βαθύτερο και πραγματικό νόημα νομικών γραμμών, προσπαθώντας να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. (Σίγουρα όχι ο Αλέξης).
Γίνεται δικηγόρος, προσπαθώντας με αμήχανα επιχειρήματα να κατανοήσει και να περιγράψει τα γραφόμενα. Γίνεται λογιστής, προσπαθώντας να συνδυάσει και να μεταφράσει τις επιφάνειες σε χρήμα. Τώρα που γράφω αυτές τις λέξεις μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα του Δημήτρη Χόρν, στην παλιά ελληνική ταινία "Μια ζωή την έχουμε" και προσπαθώ να βγάλω από τα χέρια μου τις μαύρες μανσέτες του λογιστή. Και καλά το να προσομοιάζουμε σε έναν Χόρν, είναι μεγάλη τιμή. Αλλά το να μοιάζουμε σ' έναν μικρό, άβουλο, αγχωμένο και πιεζόμενο ταμεία* είναι κατάντια και ξεπεσμός.
Αποτελεί μειονέκτημα μιας σύγχρονης και ευνομούμενης πολιτείας η έλλειψη οριστικής, αμετάκλητης και σταθερής λύσης στο πρόβλημα των αυθαιρέτων. 

Αποτελεί μειονέκτημα μιας σύγχρονης και ευνομούμενης πολιτείας η έλλειψη ουσιαστικής, ενδιαφέρουσας εργασίας που να προάγει την τέχνη και την επιστήμη.

Αποτελεί μειονέκτημα μιας σύγχρονης πολιτείας τον εγκλωβισμό, ενός μεγάλου και δυναμικού τμήματος του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, σε κλουβί χωρίς σκέψη και κριτική ικανότητα, χωρίς ελευθερία έκφρασης αρχιτεκτονικών ιδεών και τη μετατροπή  του σε στυγνό "γητευτή" των αυθαιρέτων.

Χάνεται ο στόχος της δημιουργίας, χάνεται η ουσία της επιστήμης, χάνεται το νόημα της Αρχιτεκτονικής. 

---------------------------
* Η κατάντια και ο ξεπεσμός δεν αναφέρεται στο επάγγελμα, αλλά στους προηγούμενους χαρακτηρισμούς.

Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου