Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΤΗΝΟΣ: Ας διερευνήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί



Η πρόσφατη κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στην Τήνο πρέπει να ληφθεί ως σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα ηλεκτροδότησης. Ακραία, βέβαια, ήταν τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, αλλά δεν είναι αποδεκτό να αφεθεί στην τύχη και στη θεία πρόνοια η ενεργειακή επάρκεια σε οποιοδήποτε τόπο.


Καλό το μοιρολόι, καλές και οι γενικές κατηγορίες προς συγκυρίες, άτομα και θεσμούς, αλλά πρέπει να βρεθούν λύσεις, ή τουλάχιστον να σχεδιαστεί ή να στοχοποιηθεί η μελλοντική αυτονομία του νησιού.

Δεν έχει κανένα νόημα η δημιουργία αιολικού ή φωτοβολταικού πάρκου με σκοπό τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στο κεντρικό διαχειριστικό πανελλήνιο σύστημα, διότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται και πάλι η ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση κατάρρευσης του δικτύου.

Στόχος, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι η ηλεκτρική αυτονομία του νησιού, με εκμετάλλευση των υπόγειων νερών, της θάλασσας, του ήλιου, του αέρα, του εδάφους και της μορφολογίας του. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι σφαιρικός, να εκμεταλλεύεται όλες τις παρεχόμενες πηγές ενέργειας και θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε μέσα από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες να παρέχονται οι αναγκαίες ποσότητες ενέργειας που θα καλύπτουν στο σύνολό τους τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και το καλοκαίρι που ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται. Σχήμα οξύμωρο, η αιχμή της τεχνολογίας στην υπηρεσία μιας ρομαντικής ιδέας. Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός των κινήσεων θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τις ενεργειακές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις κοινωνικές και πολιτισμικές ευαισθησίες.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες γενικότερες ενέργειες που θα παράγουν, αποθηκεύουν και διανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο υφιστάμενο δίκτυο του κύριου παρόχου με υπογειοποίησή του και εκσυγχρονισμό του. 

Θα πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών αξιοποιώντας το τοπικό ηλιακό δυναμικό. Ίσως, αντί για έναν μεγάλου μεγέθους, θα πρέπει να είναι αρκετοί μικρού μεγέθους διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, ικανοποιώντας τις ανάγκες ομάδων οικισμών. 

Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η θερμική ενέργεια του υπεδάφους για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης, με τη μέθοδο της γεωθερμίας. 

Θα πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση σταθμού αντλησιοταμίευσης για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας από τους Φ/Β σταθμούς, με σκοπό την κάλυψη αντίστοιχων ελλειμμάτων ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τις περιόδους που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φ/Β σταθμούς είναι ανεπαρκής για την κάλυψη της ζήτησης.

Παράλληλα θα αναζητηθεί και η εγκατάσταση συγκροτήματος συσσωρευτών, επικουρικού, εφεδρικού χαρακτήρα, για την υποστήριξη της κεντρικής μονάδας αποθήκευσης και την εξομάλυνση λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου.

Δεν θα ήταν κακή η σκέψη μελέτης πιλοτικής κυματικής μονάδας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλος τρόπος παραγωγής ηλεκτρισμού είναι από την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών που θα αξιοποιεί την υδατόπτωση από διαφορετικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα πρέπει να λειτουργεί στο νησί και ένα αιολικό πάρκο. Αυτό θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, που θα χρησιμοποιείται για να αντλείται το νερό από την τελευταία δεξαμενή και να στέλνεται πίσω στην πρώτη λιμνοδεξαμενή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πάει ούτε σταγόνα νερού χαμένη, αφού το νερό δεν θα πέφτει στη θάλασσα.

Κυριότερο παράδειγμα πλήρους αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το νησί Samso της Δανίας, όπου οι ανάγκες σε ενέργεια καλύπτονται σε ποσοστό 100%. Οι παρεμβάσεις των ανθρώπων του Samso είναι "low tech". Δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις «σπαρμένες» με φωτοβολταικά πανέλα. Οι ηλεκτρικές τους ανάγκες ικανοποιούνται από ανεμογεννήτριες. Τόσο χερσαίες όσο και υπεράκτιες. Η θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης τους παρέχεται μέσω τηλεθέρμανσης από σταθμό που χρησιμοποιεί βιομάζα και γεωθερμία. Σταδιακά τα σπίτια καταργούν τους καυστήρες πετρελαίου και τους αντικαθιστούν με πέλετ ή αντλίες θερμότητας. Έχουν φροντίσει μάλιστα να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όσο καταναλώνουν, με αποτέλεσμα η επιχείρηση ηλεκτρισμού να τους επιστρέφει χρήματα και ο καθένας να παίρνει το μέρισμα που του αντιστοιχεί.

Άλλο πολύ σημαντικό παράδειγμα είναι το νησί Eigg στη Σκωτία στο οποίο λειτουργεί η πρώτη ηλεκτρική μονάδα στον κόσμου αποκλειστικά με χρήση των ανέμων, του νερού και του ήλιου. Σύμφωνα με τους κατοίκους το 85 με 95% της ενέργεια που καταναλώνεται στο νησί προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα και μεθοδολογίες, δεν αποτελούν συγκεκριμένη μελέτη για τον συγκεκριμένο τόπο. Αποτελούν τροφή για τη σκέψη και για μελλοντική εκμετάλλευση. Εξ άλλου, ποτέ δεν είναι αργά για την λήψη απόφασης και το σχεδιασμό ενός νησιού που να μην εξαρτάται από άλλους, από νοτιάδες βοριάδες βροχές και χιόνια.

Είναι εξουθενωτικό, καταδικαστικό και αβέβαιο όταν εξαρτάσαι από άλλους.

-----------------------
Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου