Κυριακή 8 Μαΐου 2016

10 + 1 τρόποι για απόδοση και αποτελεσματικότητα στην Αρχιτεκτονική εργασία




Εργαζόμαστε σκληρά, συνεχώς και κάτω από δύσκολες συνθήκες πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Όμως πρέπει να εργαζόμαστε εξυπνότερα, όχι σκληρότερα. Πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά μας; 

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αυξανόμενη ροή των πληροφοριών; 

Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα, πιο γρήγορα;

1. Πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ «αποτελεσματικού» και «αποδοτικού». Η Αποτελεσματικότητα κάνει τα σωστά πράγματα. Η Αποδοτικότητα κάνει τα πράγματα με το σωστό και εύκολο τρόπο. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές. Αν τις συνδυάσουμε θα εργαζόμαστε εξυπνότερα, όχι σκληρότερα.

2. Πρέπει να θυμόμαστε την αρχή του 80/20. Ογδόντα τοις εκατό των αποτελεσμάτων προέρχονται από είκοσι τοις εκατό της προσπάθειάς μας. Περισσότερες ώρες δεν ισούται πάντα περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα.

3. Ο χρόνος είναι ο ένας πόρος που δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να αποθηκευτεί. Είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας και πρέπει να το χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά 

4. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαζόμαστε λιγότερες, αλλά εποικοδομητικότερες ώρες. Αυτό θα μας αναγκάσει να επικεντρωθούμε στις πιο σημαντικές εργασίες. Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία πάνω από σαράντα ώρες είναι εντελώς αντιπαραγωγική.

5. Ο Μαρκ Τουέιν είπε, «αν φάτε ένα ζωντανό βάτραχο πρώτο πράγμα το πρωί, τότε τίποτα χειρότερο θα συμβεί σε σας όλη την ημέρα». Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το δυσκολότερο θέμα πρώτο το πρωί, με καθαρό μυαλό.

6. Αν εργαζόμαστε σε πολλά projects ταυτόχρονα, κανένα δεν θα τελειώσει. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαζόμαστε σε παρόμοια έργα, με μια σειρά και όχι να επιχειρούμε άλμα από έργο σε έργο. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια.

7. Ελαχιστοποίηση συναντήσεων. Πριν από τον προγραμματισμό μιας σύσκεψης, πρέπει να αναρωτηθούμε: "Γιατί γίνεται αυτή η συνάντηση; Είναι απαραίτητο; Ποιος είναι ο στόχος;" Περισσότερες συναντήσεις σημαίνει λιγότερη δουλειά. Δεν θα πρέπει να πλατειάζουμε τη συζήτηση και να βγαίνουμε εκτός στόχου συνάντησης. Οι πολύωρες συναντήσεις δεν σημαίνει πως είναι αποτελεσματικές. 

8. Σε περιπτώσεις πραγματικής πίεσης θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις των e-mail στον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας. Είναι απλά μια πρόκληση για την απόσπαση της προσοχής. 

9. Ας χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν συντομεύσεις πληκτρολογίου για τις εντολές. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να προγραμματίσουμε ακόμα και τις δικές μας συντομεύσεις. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας λιγότερα κλικ για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά σας.

10. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε σχεδιαστικά και κειμενικά πρότυπα. Όλοι έχουμε στείλει συχνά παρόμοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Ας αποθηκεύσουμε ένα αντίγραφο του e-mail ως πρότυπο. Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει παρόμοια έγγραφα από το ένα έργο στο άλλο; Ας αποθηκεύσουμε ένα αντίγραφο ως πρότυπο. Το ίδιο ισχύει και με αρχεία CAD.

Μια τελευταία σκέψη

+1. Είμαστε όλοι σε αυτό το επάγγελμα, λόγω της αγάπης μας για τον σχεδιασμό, τη δημιουργία, την αισθητική και την υλοποίηση μιας ιδέας. 

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε πως δεν είναι όλα δουλειά. Είναι και διασκέδαση, που την πλησιάζουμε δημιουργικά, με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. 

Με κόπο δυσκολία και άρνηση δεν πρόκειται να πετύχουμε κανένα στόχο και φυσικά εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το project δεν θα είναι του επιπέδου που θα θέλαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου