Ολοκληρώθηκε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του οθωμανικού λουτρού, Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης με αυτεπιστασία της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Αρχιτεκτονικό γραφείο Altera pars architects+associates Μαρκουίζος Πέτρος και Πιττακίδης Ζαννής το 2008.
Εργοδότης: 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Μελέτη: 2008
Αρχιτεκτονική ομάδα: Μαρκουίζος Πέτρος, Πιττακίδης Ζαννής
Συνεργάτες: Λούπου Αθηνά, Αρχαιολόγος
Ελευθερίου Γιώτα, Αρχαιολόγος
Αντωνίου Στ., Πολ. Μηχ.
Μελέτη: 2008
Αρχιτεκτονική ομάδα: Μαρκουίζος Πέτρος, Πιττακίδης Ζαννής
Συνεργάτες: Λούπου Αθηνά, Αρχαιολόγος
Ελευθερίου Γιώτα, Αρχαιολόγος
Αντωνίου Στ., Πολ. Μηχ.
Η παρούσα μελέτη από την αρχιτεκτονική εταιρεία Altera pars architects+associates, αφορά στην πρόταση στερέωσης και αποκατάστασης του οθωμανικού λουτρού (χαμάμ) στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης της νήσου Λέσβου. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του Β ́ΚΠΣ και του ΙΝTERRERG III εκτελέστηκαν εργασίες αποκατάστασης τμημάτων του Φρουρίου Μυτιλήνης, αλλά και ανάδειξης του συνόλου του Μνημείου. Το κάστρο είναι το κυριότερο και εκτενέστερο μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στα πλαίσια της ωρίμανσης μελετών για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) 2007-2013, η 14η ΕΒΑ υλοποίησε την παρούσα μελέτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση περαιτέρω τμημάτων του οχυρωματικού έργου, στα πλαίσια ενός συνεχιζόμενου έργου. Κατά την εκπόνηση της μελέτης έγινε προσπάθεια να διαγνωστούν με ακρίβεια τα προβλήματα, που παρουσιάζει το μνημείο. Προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού του, οικοδομικά, λειτουργικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα σχετικά με την ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας του. Στόχος της επέμβασης η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η διατύπωση προτάσεων, με την επιλογή των κατάλληλων υλικών και μεθόδων, βασισμένων στις αρχές και στη φιλοσοφία, που διέπουν την αποκατάσταση των μνημείων.

Οι τοιχοποιίες του μνημείου αποτελούνται, κατά κύριο λόγο, από τοπικούς αργούς ασβεστόλιθους και γρανίτες, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Περιορισμένη είναι η χρήση συμπαγών οπτόπλινθων και κεραμικών, καθώς και λίθων σε δεύτερη χρήση. Η τοιχοποιία έχει μορφή ανεπιτήδευτης αργολιθοδομής με πολύ καλή δόμηση και πάχος από 0,60 Μ έως και 0,80 Μ. Οι χώροι του λουτρού είναι στο σύνολό του καλυμμένοι με ημισφαιρικούς θόλους. Η παρουσία φωτός στο εσωτερικό του μνημείου είναι περιορισμένη κυρίως λόγω της χρήσης του. Όλοι οι χώροι του φωτίζονται από ογδόντα επτά οπές στους θόλους, η διεύθυνση των οποίων διαφέρει μεταξύ τους, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εισέρχεται το φυσικό φως καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το μνημείο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, τόσο από την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτό, όσο και από τον συνδυασμό των δυναμικών καταπονήσεων και της παντελούς έλλειψης συστηματικής συντήρησης.
Το οθωμανικό λουτρό λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες που εμπεριέχει (ιστορική, αρχαιολογική, κλπ) και σύμφωνα με τις ανάγκες της 14ης Ε.Β.Α, προβλέπεται να στερεωθεί και μερικώς αποκατασταθεί για να μετατραπεί σε ένα πλήρως επισκέψιμο μνημείο, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις σχετικά με το Κάστρο και την χρήση του λουτρού. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ακολουθούν τις αρχές που απορρέουν από τον Χάρτη της Βενετίας και τις διεθνείς συμβάσεις, που διέπουν τις αναστηλώσεις των μνημείων, όπως αυτές προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο μνημείο.

πηγή: Altera pars architects+associates www.alterapars.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου