Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Τι διαφορά έχει ο Αρχιτέκτονας από τους άλλους….

Πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί τι διαφορά έχει ο Αρχιτέκτονας από τους άλλους μηχανικούς; Έχετε ρωτήσει φίλους και γνωστούς εάν είναι ο αρχιτέκτονας μηχανικός; 


Πράγματι, στην Ελλάδα η διάκριση των επαγγελμάτων και των επαγγελματικών ρόλων είναι έννοια που ακούγεται πως υπάρχει, αλλά παραμένει ένα γεγονός στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Θα σας μεταφέρω τι μου είχε δώσει κάποτε ως απάντηση, στα παραπάνω ερωτήματα, ένας φίλος αρχιτέκτονας, μεγαλύτερος σε ηλικία. Μου είχε πει: «Η σχέση ενός αρχιτέκτονα και ενός πολιτικού μηχανικού, είναι όπως η σχέση του ποιητή και του απαγγέλλοντα». 


Και οι δύο είναι πολύ σημαντικοί για ένα έργο. Σημαντικότατος ο ποιητής που καταθέτει τη φαντασία και την ψυχή του καθώς γράφει το ποίημα, αλλά επίσης πολύ σημαντική η συνεισφορά και ο ρόλος του απαγγέλλοντα. Η σωστή και άρτια απαγγελία, με το σωστό ρυθμό, τις σωστές αναπνοές και το σωστό στόμφο, αναβαθμίζει το ίδιο το ποίημα και του δίνει δυναμική, οντότητα και αξία. Βέβαια, χωρίς τον αρχικό πνευματικό μόχθο και την εργασία του πρώτου, δεν θα υπήρχε πεδίο δόξας λαμπρό για τον δεύτερο.

Τότε γιατί κάποιος να μην απευθυνθεί κατευθείαν σε έναν άλλο μηχανικό, που να τα κάνει όλα, και όχι απαραίτητα να απευθυνθεί σε αρχιτέκτονα; 


Η απάντηση κατ’ εμένα είναι απλή.

Η αρχιτεκτονική επιστήμη από τη φύση της συνθέτει τις επιμέρους γνώσεις από τις καλές τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις επιστήμες μηχανικών, που ασχολούνται με τη μελέτη, σχεδίαση, έρευνα, ανάπτυξη, εφαρμογή, κατασκευή, συντήρηση και βελτίωση δομών, υποδομών, εγκαταστάσεων, συστημάτων. Παράλληλα επικαλύπτεται με συγγενείς αλλά διακριτούς επιστημονικούς κλάδους.

Ο αρχιτέκτονας, λοιπόν, είναι εκείνος ο επιστήμονας που έχει στο DNA του το μικρόβιο της συνεργασίας, διότι και η επιστήμη που υπηρετεί είναι συνθετική. Είναι εκείνος που μπορεί να συνεργαστεί και να οργανώσει τις λοιπές επιστήμες για την ολοκλήρωση του έργου. 


Ταυτόχρονα, ο καθένας μηχανικός οφείλει να κάνει αυτό που έχει διδαχτεί, αυτό που γνωρίζει καλύτερα και αυτό που αγαπάει περισσότερο. 


Τότε και μόνο, ένα οικοδομικό αποτέλεσμα θα είναι άρτιο και ολοκληρωμένο και αυτό θα οφείλετε στη συμμετοχή και στη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών. Ο κάθε ένας οφείλει να ασχοληθεί στον τομέα ειδίκευσης του, προς όφελος της αισθητικής, της λειτουργικότητας, της σταθερότητας, της οικονομίας της κατασκευής.

Αλλά, επειδή το όνειρο της συνεργασίας παραμένει θερινής νυκτός, μήπως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παιδείας στη συνεργασία; Μήπως βιώνουμε τη μοναχικότητα και την εσωστρέφεια της εποχής μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου