Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Αυθαίρετα, η επόμενη ημέρα



Ο νόμος 4178/2013, που επιτρέπει την τακτοποίηση αυθαιρέτων χώρων και χρήσεων, λήγει στις αρχές φεβρουαρίου 2015.

Και μετά τι;

 Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν.

α- Ήρθε η ώρα να σταματήσει να ισχύει ο παραπάνω νόμος.
Τότε όμως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης ιδιοκτησιών σε περίπτωση εύρεσης αυθαιρεσιών, διότι δεν θα είναι εφικτή η έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τον εγκλωβισμό των ιδιοκτητών στην αβεβαιότητα και σε ένα ανελαστικό καθεστώς, το κράτος είναι οικονομικά χαμένο και σταματάει εντελώς η οποιαδήποτε αγοραπωλησία ή μεταβίβαση ακινήτων, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς και σχετιζόμενα επαγγέλματα.

Πως μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτή η κατάσταση;

Με κατάργηση της απαίτησης βεβαίωσης νομιμότητας για οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή, δηλαδή στις μεταβιβάσεις , στις πωλήσεις ακινήτων κλπ.

Το κράτος πάλι θα φανεί αφερέγγυο, απέναντι στον πολίτη ο οποίος έσπευσε και ταχτοποίησε τις αυθαιρεσίες του, πλήρωσε το πρόστιμο και ενίσχυσε τα κρατικά ταμεία.

Το κράτος πάλι θα φανεί υπαίτιο στην συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης και μη πιστευτό σε μελλοντικές προσπάθειες νομοθετικών ρυθμίσεων για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών.
 Ή 

β- Παράταση της ισχύος του νόμου 4178/2013.

Η παράταση είναι ένα φάρμακο που έχει επιλέξει το κράτος να το δίνει λίγο λίγο στον άρρωστο (αυθαίρετη δόμηση). Ο λόγος, κατά τη γνώμη μου, είναι καθαρά εισπρακτικός. Πως θα αντιδρούσε ο πολίτης, ο αυθαιρετούχος εάν ήξερε πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες εκκρεμότητες του;

Η απάντηση είναι απλή. Θα τακτοποιούσε μόνο όταν το είχε πραγματικά ανάγκη. Συνεπώς το κράτος δεν θα είχε άμεσα οικονομικά έσοδα, αλλά θα είχε σε βάθος χρόνου. Δεν είναι κακό και αυτό.

Άρα, έστω και λίγο εκβιαστικά, το κράτος «απαιτεί» από τον αυθαιρετούχο άμεση καταβολή αποζημίωσης για το κακό που προκαλεί η αυθαίρετη δόμησή του στο περιβάλλον, με απώτερο στόχο την άμεση ρευστότητα στα κρατικά ταμεία.

Η παράταση του νόμου δίνει τη δυνατότητα, τόσο τακτοποιήσεων ακινήτων που ακόμα οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν εάν και τι αυθαιρεσίες κουβαλάνε, όσο και συνέχισης της αιμοδοσίας του κρατικού προϋπολογισμού.
Συνεπώς,

Η πιο λογική λύση, κατά τη γνώμη μου, είναι η παράταση (δεν ξέρω για πόσο, για πάντα θα ήταν το λογικό) του νόμου 4178/2013.

Ας κρατήσουμε βέβαια μια πισινή, διότι στην Ελλάδα ζούμε, τη χώρα που ανακάλυψε το λογικό του παραλόγου ή τον παραλογισμό της λογικής.

* Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου