Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η αρχή της ανταποδοτικότητας, άγνωστη έννοια για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Νέα ξαφνική χρέωση από το Τ.Ε.Ε. στους μηχανικούς μελετητές ή εργολήπτες.

Είναι αλήθεια;

Το ύψος της χρέωσης ή του τέλους, που μπορεί να επιβάλει κάποιος, πρέπει να είναι ανάλογο του κόστους παροχής της αντίστοιχης υπηρεσίας και να προσδιορίζεται αντικειμενικά με κριτήριο τον βαθμό χρήσης της υπηρεσίας. Δηλαδή το κάθε ποσό επιβεβλημένης πάγιας πληρωμής καταβάλλεται, έναντι ειδικής αντιπαροχής, δηλαδή έναντι ειδικώς παρεχόµενης υπηρεσίας, προς την οποία μάλιστα τελεί σε σχέση αντιστοιχίας, καθώς αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους παροχής της. 




Δεν αποτελεί αντιπαροχή η μονομερής πληρωμή Τελών, χωρίς την ανταποδοτικότητα σε έργο ή υπηρεσία. 


Δεν αποτελεί αντιπαροχή η αναγκαστική και η εκβιαστική πληρωμή του οποιουδήποτε ποσού, έναντι των γενικών εξόδων, ή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Τ.Ε.Ε., ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας, η οποία δεν γυρνάει σε εκείνον, συγκεκριμένα, που πλήρωσε.

Η οποιαδήποτε χρέωση, εκτός της ετήσιας συνδρομής στο Τ.Ε.Ε., η οποία κατ’ εμέ είναι και αυτή συζητήσιμη, δεν είναι ηθικά αποδεχτή. Και φαντάζομαι πως η διαφοροποίηση μεταξύ ηθικού και νόμιμου έχει γίνει και είναι πια κατανοητή. 

Σε καιρούς με παχιές αγελάδες όλοι μας πληρώναμε χωρίς να ρωτάμε το λόγο και την κατάληξη, του όχι και τόσο ευκαταφρόνητου οβολού μας.

Σήμερα, που οι επιδρομές στο πορτοφόλι μας είναι αλλεπάλληλες και επαναληπτικές, οφείλουμε τόσο να ρωτάμε, όσο και να ζητάμε απόδειξη πληρωμής.

Το Τ.Ε.Ε. έχει έλλειμμα, και αναζητεί οικονομικούς πόρους;

Το ίδιο έλλειμμα νιώθει και ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, το ίδιο νιώθει και ο κάθε πολίτης. Ας κάνει κάτι το Τεχνικό μας Επιμελητήριο ώστε να ανθίσουν οι δουλειές μας και έπειτα ας έρθει να ζητήσει την ανάλογη καταβολή της ανταπόδοσης. Τότε φυσικά και θα τη λάβει.

Α! για να μην το ξεχάσω. Κάπου άκουσα πως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των επιμελητηρίων. 

Κύριοι στο Τ.Ε.Ε. είναι αλήθεια η επιβολή νέας και χωρίς προειδοποίηση χρέωσης και εάν είναι για ποιο λόγο συμβαίνει και τι σημαίνει αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου