Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η ελευθερία στην Αρχιτεκτονική έκφραση μέσα από το Ν.Ο.Κ.



Ξεκινάω με μια ερώτηση που φαντάζομαι γυροφέρνει την πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών.

Γιατί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός είναι τόσο δύσκαμπτος και δυσκολονόητος;



Ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, να είναι ένας νέος νόμος εύκολος χωρίς παρανοήσεις χωρίς περίπλοκες έννοιες και κρυφά νοήματα.

Οφείλω να ομολογήσω πως περιλαμβάνει μεν περισσότερες πτυχές της οικοδομικής πρόβλεψης, αλλά με τόσα παρακλάδια, τόσες πτυχές, τόσες εγκυκλίους, τόσες επεξηγήσεις, που πραγματικά δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ανύπαρκτη πια έκδοση οικοδομικών αδειών. 

Θυμάμαι μια φορά όταν είχε πρωτοεκδοθεί ο Ν.Ο.Κ., σε μια κεντρική πολεοδομία, είχαμε κάνει «σύσκεψη» τριών ελεγκτών μηχανικών και τριών ελεύθερων επαγγελματιών για να ερμηνεύσουμε την παράγραφο κβ του άρθρου 11, το οποίο λέει: «Δεν προσμετράει στον σ.δ. η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ.». Στον προβληματισμό λοιπόν εάν σχεδιαστεί ο φέρον οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα και η πλήρωσή του γίνει από λιθοδομή στο σ.δ. θα μετράει μόνο ο φέρον οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, το σκορ ήταν 3-3. Ισοπαλία. Κανείς όμως δεν μπορούσε να απαντήσει στο αν προσμετρείται στο σ.δ. η περιμετρική τοιχοποιία από σύνθετη ξυλεία, η οποία δεν είναι «φυσικό πρωτογενές υλικό».

Μετά από ψάξιμο, από ραντεβού και ερωτήσεις επί ερωτήσεων, κάποιος μου είπε το εξής: «Ο Ν.Ο.Κ. είναι γραμμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να τον εκμεταλλεύεται όποιος μπορεί». Ισονομία και Ισοπολιτεία λέω εγώ. 

Κρινόμαστε όχι λόγω των αρχιτεκτονικών ικανοτήτων μας, της συνθετικής μας σκέψης, της ορθότητας της δόμησης και του αισθητικού αποτελέσματος που παράγουμε, αλλά λόγω της νομικής κάλυψης και των καλών δημόσιων σχέσεων και υψηλών επαφών που ίσως να έχουμε.

Δεν είναι αυτή η επιστήμη που υπηρετούμε. 

Δεν είναι αυτό η Αρχιτεκτονική που θέλω. 

Δεν είναι αυτό Αρχιτεκτονική. Ίσως είναι παρακλάδι της νομικής, ίσως είναι λογιστική, ίσως είναι μαντική, ίσως είναι καφεμαντεία, αλλά Αρχιτεκτονική δεν είναι.

Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου