Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ημιεπίσημα στρωμένο τραπέζι μεν ... Αρχιτεκτονικά δε




Έφτασε η στιγμή ενός σημαντικού σπιτικού τραπεζιού, με φίλους που θα θέλαμε να περιποιηθούμε, με συνεργάτες που θα θέλαμε να τους κάνουμε καλή εντύπωση και θα επιθυμούσαμε όλα να είναι στην εντέλεια.
 
Πως όμως θα στρώσουμε ένα ημιεπίσημο τραπέζι που να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και να διακατέχεται από φινέτσα και ισορροπία;


Το ημιεπίσημο στρώσιμο έχει μεγαλύτερη δυσκολία από το βασικό και στήνεται σε περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε ένα τραπέζι για κάποια ξεχωριστή στιγμή, που όμως δεν επιβάλλονται μεγάλες επισημότητες. Η δυσκολία είναι πως δεν κατέχουμε τους "τύπους". 


Όπως και στο βασικό στρώσιμο τραπεζιού έτσι και στο ανεπίσημο στρώσιμο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όσον αφορά στο στήσιμο των σερβίτσιων με τη διαφορά όμως ότι προσέχουμε και κάτι παραπάνω.

Πιάτο φαγητού: Το πιάτο τοποθετείται στο τραπέζι την ώρα που σερβίρουμε το γεύμα και όχι από την αρχή.

Πιρούνια: Στο τραπέζι τοποθετούμε δύο πιρούνια στα αριστερά του κυρίως πιάτου. πρώτο από την εξωτερική πλευρά τοποθετείται το πιρούνι της σαλάτας, το πιο μικρό, και εσωτερικά δίπλα στο πιάτο το μεγάλο του γεύματος. Το "κόλπο" που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η χρήση των μαχαιροπίρουνων είναι πάντα από έξω προς τα μέσα.

Πετσέτα: Πεδίο στολισμού λαμπρό το στόλισμα με πετσέτες. Μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχέδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χρώματα και υλικά. Το σίγουρο είναι πως η πετσέτα τοποθετείται στο κέντρο του κυρίως πιάτου ή μερικές φορές μια απλά διπλωμένη πετσέτα τοποθετείται κάτω από το πιρούνι.

Μαχαίρι κυρίως γεύματος: Το μαχαίρι του κυρίως γεύματος τοποθετείται αμέσως δεξιά από το κυρίως πιάτο με τη λάμα στραμμένη προς τα μέσα. 

Κουτάλια: Τα κουτάλια τοποθετούνται προς τα δεξιά του μαχαιριού. Το κουταλάκι του επιδορπίου τοποθετείται αμέσως μετά το μαχαίρι και το κουτάλι της σούπας δεξιά από αυτό. 

Ποτήρια νερού και κρασιού: Το ποτήρι του νερού τοποθετείται ακριβώς πάνω από το μαχαίρι και το ποτήρι του νερού δεξιά από αυτό και πάνω από τα κουτάλια.

Πιάτο σαλάτας: Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται αριστερά από τα πιρούνια, εάν υπάρχει χώρος. Αλλιώς, την βάζουμε απευθείας στο κυρίως πιάτο. 


Η Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της αισθητικής, της λειτουργικότητας και της ισορροπίας. 

Έτσι, προσέχουμε το τραπέζι μας να είναι αισθητικά ενδιαφέρον, οι θέσεις και οι αποστάσεις των αντικειμένων να είναι τέτοιες ώστε να είναι λειτουργικές και να υπάρχει ισορροπία κινήσεων.

Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου