Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ποιοτικός τουρισμός ή «γοργόνες και μάγκες»;


Με τη φράση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργου Χατζημάρκου «Ο Τουρισμός είναι πηγή ελπίδας και πρώτη προτεραιότητα…» στην συνάντησή του με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δεν μπορεί κανείς, σε πρώτο επίπεδο, να διαφωνήσει, αν και υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που χρειάζονται προβολή και ανάπτυξη. Δέχομαι όμως πως η βαρία βιομηχανία της χώρας μας και των νησιών είναι ο Τουρισμός.

Συνειρμικά μου έρχονται εικόνες από την πολύ γνωστή Ελληνική ταινία «Γοργόνες και μάγκες» που εκτυλίσσεται σε ένα μικρό Ελληνικό νησί. Μια ομάδα επενδυτών, που ήθελαν να αναπτύξουν τουριστικά το νησί, μάζεψαν όλους τους «φτωχοτουρίστες» (συγγνώμη για την έκφραση) με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ακόμα υποβάθμιση του νησιού, λόγω των καταστροφών που έκαναν σε καλλιέργειες και μαγαζιά. 

Θα μου πει κάποιος υπερβολή. 
Φυσικά και είναι υπερβολή της ταινίας για να βγάλει γέλιο. 
Φυσικά και δεν υπήρχε μια τέτοια εικόνα, ως πρότυπο, στο μυαλό του κ. Περιφεριάρχη. 

Φυσικά δεν το πιστεύω και εγώ. Ξαναλέω πως ήταν μόνο συνειρμός και συνειδητά υπερέβαλα για τον σκοπό της παρακάτω σκέψης.

Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών ορθά θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, αποφασιστικά και ριζοσπαστικά, αλλά με γνώμονα την ποιότητα. Ο ποιοτικός τουρισμός θα είναι εκείνος που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφια. Ο ποιοτικός επισκέπτης θα καταναλώσει, θα ψάξει, θα ζητήσει, θα αγοράσει, θα ξανά έρθει, ίσως και με μεγαλύτερη παρέα. Θα πρέπει,όμως, να απολαμβάνει και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα της καθημερηνότητά του, από τη στέγασή του έως τη σίτισή του και τη διασκέδασή του. Οι ποιοτικές υπηρεσίες ισοδυναμούν με ποιοτικό τουρισμό και το αντίστροφο.

Ευχομαι, λοιπόν, οι προσπάθειες για βελτίωση της τουριστικής δομής, να είναι άμεσες, μελετημένες, οργανωμένες, συλλογικές, προς την κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης, ώστε η «ελπίδα» να μετουσιωθεί σε γεγονός θετικό. Τότε, θα βρεθούμε όλοι μας αρωγοί, διότι όχι μόνο θα δημιουργηθούν ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι φίλοι-επισκέπτες, αλλά θα ανθίσουν και οι τοπικές κοινότητες, γεγονός που όλοι μας επιθυμουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου